Νέο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη

Του Κυριακέλη Γιώργου


 Mία «καινοτόμα» απόφαση για την μείωση του ενεργειακού κόστους ανακοίνωσε ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης προς τους καταστηματάρχες με πρόφαση τους μειωμένους τζίρους, την κάθετη πτώση της κίνησης, τις αυξημένες υποχρεώσεις και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, συγκεκριμένα όπως αναρτήθηκε στο site του Ε.Σ.Θ:  «Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες» .

Σύμφωνα με την απόφαση τα καταστήματα θα λειτουργούν:

Δευτέρα, Τετάρτη: 10.00 – 16.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 – 19.00 μ.μ.

Ας δούμε ένα-ένα τα επιχειρήματα που εμφανίζονται ως ανάγκη για την οποία πάρθηκε αυτή η απόφαση.

·       Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος φυσικά δεν οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση, αλλά στην αύξηση των φόρων επί αυτού, βλέπε ρήτρα αναπροσαρμογής, άρα είναι πλασματική η ανάγκη μείωσης κατανάλωσης ενέργειας για περισσότερη οικονομία.

·       Η κάθετη πτώση της κίνησης και οι μειωμένοι τζίροι στα καταστήματα οφείλονται στην «παραπληγική» οικονομική κατάσταση των πολιτών, που κάθε χειμώνα έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα ογκώδη έξοδα για θέρμανση κ.α. , ενώ παράλληλα οι μισθοί είναι σε επίπεδα πείνας οπότε τα έξοδα του μέσου πολίτη πρέπει να περιλαμβάνουν αυστηρά τα άκρως απαραίτητα. Άρα το ότι τα καταστήματα δεν θα έχουν κίνηση και τον φετινό χειμώνα οφείλετε σε αυτά ακριβώς, ευθύνη καθαρά των κομματικών μηχανισμών μέσω της εσφαλμένης πολιτικής διαχείρισης της χώρας.

·       Η απάτη της ενεργειακής κρίσης ξεπερνά κάθε προσδοκία καθώς οι ενεργειακές ανάγκες των πολιτών της χώρας μας μπορούν να καλυφθούν στο έπακρο σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως με το ηλεκτρικό ρεύμα να βρίσκεται στο χρηματιστήριο ενέργειας ως προϊόν κερδοσκοπίας και στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» αλλά και δήθεν λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας η υπέρογκη φορολόγηση φουσκώνει τους λογαριασμούς στο έπακρο.

Από αυτή την κίνηση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσ/νίκης φανερώνει μία ξεκάθαρη φιλοκυβερνητική στάση η οποία έρχεται να διχάσει τον εμπορικό τομέα διότι πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν θα ακολουθήσουν το προτεινόμενο ωράριο, εκτός και αν γίνει υποχρεωτικό με την γνωστή μέθοδο του προστίμου, όπως γίνεται πάντα σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα. Η αρμοδιότητα ενός Συλλόγου οποιασδήποτε φύσεως είναι να ενώνει τα μέλη της και να προωθεί αποφάσεις προς το συμφέρων όλων και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν επιτυγχάνεται, η στάση δε που θα έπρεπε να κρατήσει ο Ε.Σ.Θ θα έπρεπε να πιέζει περισσότερο την εκάστοτε κυβέρνηση (ασχέτως κόμματος) να κινηθεί με γνώμονα το συμφέρον του μέσου καταστηματάρχη, με λύσεις για την αύξηση του τζίρου τους στην περίοδο του χειμώνα, την μείωση εισφορών για υπαλλήλους και επιδότηση για την μισθοδοσία τους ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας κ.α. Αυτά φυσικά μοιάζουν ουτοπικά όμως για σκεφτείτε πότε και από ποιον «πιέστηκε» μια κυβέρνηση να τα πράξει αυτά, όταν απλά επιβάλλει ότι θέλει χωρίς να ρωτήσει κανέναν και τα συνδικαλιστικά όργανα είναι φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση αυτή αντί να υπερασπίζονται σθεναρά τα δικαιώματα των μελών που εκπροσωπούν;

Αυτή η κίνηση φυσικά εκτός από τον διχασμό που επιφέρει σίγουρα θα περιορίσει κατά πολύ τον τζίρο ενός μέσου ή μικρομεσαίου καταστήματος και ενδεχομένως να επηρεάσει και τους μισθούς των υπαλλήλων που ήδη με το παλιό ωράριο που εργάζονταν δεν ήταν αρκετά τα χρήματα. Όσον αφορά το θέμα της ενέργειας, σίγουρα σε μία υγιή πολιτεία δεν θα ζητούνταν από τους πολίτες να κατεβάζουν ρολά για περισσότερη οικονομία, ούτε θα πλήρωναν υπέρογκους φόρους μέσω των λογαριασμών. Η ενέργεια είναι ένα αγαθό που θα έπρεπε να παρέχεται σε κάθε σπίτι και κατάστημα με μία τιμολόγηση κόστους για συντήρηση του δικτύου και των εγκαταστάσεων, την πληρωμή του προσωπικού και όχι για την κερδοσκοπία ιδιωτικών εταιριών. Πειράματα λοιπόν με την ζωή και την επαγγελματική πορεία των πολιτών γίνονται ακόμη μια φορά και το μέλλον αβέβαιο για όλους, αντί να αυξάνονται τα έσοδα και να ανθοφορεί η αγορά, μειώνονται όλα ακόμη περισσότερο και η αγορά «νεκρώνει». Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά υπάρχει ανάγκη ο άνθρωπος να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια σε ένα κλίμα σταθερότητας και όχι αβεβαιότητας όπως σήμερα, και υπεύθυνοι για αυτό είναι όσοι βρίσκονται σε θεσμικές θέσεις διότι αυτό είναι το έργο που πρέπει να πράξουν. Από κρίση σε κρίση μας οδηγούν οι αποφάσεις των θεσμών μας, ενώ την ίδια στιγμή τα κομματικά στελέχη κάνουν καριέρα στην πολιτική με παχυλούς μισθούς και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, πόσο δίκαιο είναι αυτό; Γιατί πρέπει ως πολίτες αυτής της χώρας να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να είμαστε τα πειραματόζωα των κυβερνήσεων, όταν μπορούμε να είμαστε οι ίδιοι στις θέσεις εξουσίας και να αποφασίζουμε εμείς για την ζωή και το μέλλον μας; Πολύ πιθανόν να σκέφτεσαι ότι η πολιτική δεν είναι για εσένα, ότι είναι κάτι αισχρό που για να μπεις σε αυτό θα πρέπει να είσαι «δικό τους παιδί», όμως αυτά έρχονται σε ένα τέλος με την Ελλήνων Συνέλευσις. Η πολιτική ασκείται από τον πολίτη και μέσω αυτής οικοδομείται μια υγιής κοινωνία. Πολιτική ασκούμε κάθε μέρα όταν μιλάμε μεταξύ μας και λέμε πόσο λάθος είναι όλα όσα ζούμε, όταν περιγράφουμε τι θα έπρεπε να γίνει και τι θα ήταν ιδανικό. Αυτήν την πολιτική όμως δεν την ασκήσαμε ποτέ επίσημα ως θεσμοί παρά μείναμε στην θεωρία του πεζοδρομίου. Η τεράστια λεωφόρος που κάθε πολίτης μπορεί να βαδίσει ελεύθερα για να ασκήσει πραγματική πολιτική, σε μια ανθρωποκεντρική βάση, ονομάζεται Ελλήνων Συνέλευσις, βρίσκεται εδώ και καλεί όλους τους ανθρώπους από όποια θέση και αν βρίσκονται, να μετέχουν ενεργά γιατί μόνο τότε θα δούμε την χώρα μας να αλλάζει πορεία.






ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΝΑΣΙΑΣ

FACEBOOK ΟΝΑΣΙΑΣ

TWITTER ΟΝΑΣΙΑΣ

INSTAGRAM ΟΝΑΣΙΑΣ

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ

YOUTUBE Κ.Π.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛEYΣΙΣ ESY NEWS

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ